Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani

### **Povestea fruntașului Gheorghe Jidanu: Redescoperirea unui destin pierdut după 82 de ani**

După mai bine de opt decenii, o parte din destinul fruntașului Gheorghe Jidanu, un tânăr din satul Corni-Albești, județul Vaslui, a fost dezvăluit. Înrolat în cel de-al Doilea Război Mondial, acesta a dispărut fără urmă în timpul bătăliei de la Cotul Donului, pe 22 noiembrie 1942, una dintre cele mai dramatice confruntări din istoria României.

### **O copilărie marcată de datoria față de țară**
Gheorghe Jidanu s-a născut pe 8 decembrie 1921, fiind singurul fiu al unei familii care purta deja povara sacrificiilor de război. Tatăl său luptase și el în conflictele armate, ceea ce l-a inspirat pe tânărul Gheorghe să urmeze cursurile premilitare, pregătindu-se pentru a servi patria.

În februarie 1942, la vârsta de 20 de ani, a fost încorporat în Regimentul 10 Vânători și, la 21 septembrie același an, a plecat pe front, alăturându-se celorlalți soldați români care luptau în bătălia de la Cotul Donului.

### **Dispariția din bătălia de la Cotul Donului**
Bătălia de la Cotul Donului, parte a celebrei campanii de la Stalingrad, a rămas în istorie ca unul dintre cele mai devastatoare episoade ale celui de-al Doilea Război Mondial. În doar câteva zile, România a pierdut aproximativ 150.000 de soldați – morți, dispăruți sau luați prizonieri. Regimentul 10 Vânători, în care lupta Gheorghe Jidanu, a fost aproape complet distrus.

Pe 22 noiembrie 1942, tânărul Gheorghe a fost declarat dispărut. Familia sa nu a mai primit nicio veste despre el, iar numele său a rămas o enigmă timp de zeci de ani.

### **Redescoperirea unui destin uitat**
După 82 de ani, o foaie matricolă găsită în Arhivele Militare din Pitești a adus lumină asupra destinului lui Gheorghe Jidanu. În dreptul numelui său era notat: „Dispărut în luptele de la Cotul Donului, 22.11.1942, conform Ordinului de Zi 423/1942”.

Acest statut de „dispărut” putea însemna mai multe lucruri: soldatul ar fi putut muri în timpul luptelor, să fi fost luat prizonier, să nu fi fost identificat sau să fi fost rănit și abandonat pe câmpul de luptă.

### **Un simbol al sacrificiului suprem**
Povestea lui Gheorghe Jidanu este reprezentativă pentru zecile de mii de tineri români care au fost chemați să-și apere țara, dar care și-au pierdut viața sau au rămas dispăruți în haosul războiului. Bătălia de la Cotul Donului, unde acesta a fost văzut ultima dată, rămâne un memento al sacrificiului suprem pe care l-au făcut soldații români.

Pentru familia și comunitatea sa, redescoperirea poveștii lui Gheorghe Jidanu, chiar și după atât de mult timp, oferă un mic fragment de răspuns și onorează memoria unui erou necunoscut.

### **Concluzie**
Bătălia de la Cotul Donului nu este doar un capitol din istoria României, ci o lecție despre curaj, sacrificiu și suferințele provocate de război. Povestea lui Gheorghe Jidanu servește ca un omagiu adus celor care au luptat și au dispărut pe câmpul de luptă, dar și ca o invitație pentru generațiile viitoare de a nu uita sacrificiile făcute în numele libertății și demnității naționale.

Disclaimer: Site-ul ziaristu.ro este neutru din punct de vedere politic și nu susține niciun partid sau ideologie politică.