Sorin Bontea, cunoscutul chef din România, a rememorat recent cum arătau zilele de 1 Mai în anii copilăriei sale, petrecuți în perioada regimului comunist. Pe atunci, ca orice elev al vremii, participa la activitățile organizate cu ocazia acestei sărbători, inclusiv la defilările obligatorii, în uniformă și cu cravată de pionier.
„Am fost dus și eu la defilări, așa era atunci. Am trecut inclusiv prin zona Academiei Militare, am fost și pe stadion. Nu am ajuns să-l întâlnesc vreodată pe Ceaușescu, ai mei fiind oameni simpli, fără vreo legătură cu partidul”, povestește chef-ul, amintindu-și perioada adolescenței.
Anii tinereții i-a petrecut, adesea, în excursii la munte alături de prieteni. Mergeau cu cortul, urcau trasee cunoscute precum Vârful Omu sau coborau pe la Pârâul Rece. Erau zile lipsite de confort, dar pline de libertate și voie bună.
„Plecam pentru trei zile și stăteam zece. Nu aveam cine știe ce provizii, așa că ne bazam pe cei care plecau și mai lăsau câte ceva. Mai întrebam dacă le-a rămas mâncare. Așa era, ne descurcam. Aveam 16-17 ani și spirit de aventură”, spune Bontea, zâmbind.
Își amintește și că, pe atunci, urșii nu erau o prezență atât de vizibilă pe munte: „Nu se apropiau. N-aveai cum să-i vezi, că se fereau. Erau mai timizi decât acum.”
Sorin Bontea și-a început parcursul în televiziune în urmă cu peste un deceniu, devenind una dintre cele mai recognoscibile figuri din lumea gastronomiei românești. Împreună cu doi colegi apropiați, a format o echipă populară într-un show culinar de succes, iar în prezent explorează România și alte colțuri de lume într-un nou proiect cu tentă gastronomică și aventurieră.
Acest format le oferă ocazia să îmbine pasiunea pentru bucătărie cu dorința de explorare, descoperind tradiții locale și gusturi autentice, într-o formulă diferită de cea cu care publicul s-a obișnuit până acum.